гр. София, обл. София - град, общ. Столична, район Сердика, кв. Малашевци, ул. "Кестен" 1 info-2220059@edu.mon.bg 02/ 936 67 16 ; 02/ 936 67 03

Не на агресията

Във връзка с изпълнението на проект “Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация “Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, се състоя събитието “Изкуството като начин на употреба срещу агресията“ в салона на НЧ “Д.Дебелянов-1960“. Ученици от различни столични училища бяха нарисували уникални, смели, предизвикателни творби на темата срещу агресията, езика на омразата, с насоченост към добротата между хората. За да участват на събитието бяха поканени председателят на СБП Боян Ангелов, двамата носителите на националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ Димитър Христов и Георги Н. Киров, поетесата Павлина Павлова и Цветелина Гергинова.

Изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха гостите, творците, преподавателите и родителите за желанието на всички да противодействат на агресията и разделението между хората. Фондацията получи поздравителни адреси с най-добри пожелания за успех от председателя на СБЖ Снежана Тодорова и директорa на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Събитието откри Николай Николов, общински съветник и член на Програмния съвет на Програма „Европа“ към СО, Цветомира Георгиева, експерт-мониторинг към Програма „Европа“, и Албена Кръстева, експерт от отдела по образование, култура, социални дейности и спорт към СО район “Слатина“.

Г-н Николов поздрави присъстващите за идеята поетите и младите художници да застанат на страната на доброто срещу агресията. Поощри учениците, които чрез творчество изразяват отношението си към лошите страни на живота. Общинският съветник заяви, че и в бъдеще подобни събития срещу езика на омразата биха били подкрепени.

Начало на творческата среща дадоха децата от 1“Г“ клас на 31. СУЧЕМ “Ив.Вазов“, възпитаници на Паола Колева, които приповдигнаха настроението на публиката с вдъхновяващите си изпълнения. Талантливите млади художници от 59 ОУ “Васил Левски“ под ръководството на Елица Тошева и децата от школата по рисуване към НЧ “Д.Дебелянов-1960“ под ръководството на Каталина Милева обогатиха виждането на преподаватели и поети за нов стил на представяне на доброто срещу злото. Учениците разказаха кратка история за своите картини, за желанието им да показват добротата, а не омразата.

Председателят на СБП Боян Ангелов подари стихосбирка на библиотеката на НЧ “Д.Дебелянов“, благодари за поканата и за това, че е сред публика на талантливи деца, които се борят с агресията.

„Добротата няма друго име“, каза големият български поет. „Тя е всеобхватно понятие и означава да се съобразяваш с другия човек“, допълни той. Ангелов подчерта, че хората са еднакви и не бива да се прави разлика на основата на социалния статус, етническия произход или религията. Каза, че достойнствата на ЕС се изразяват и във виждането,че човекът в своята същност е незаменим. Поетът насърчи децата да се борят срещу злото, да вярват че доброто, което правиш ще се върне. Позова се на християнството и увери, че езикът на омразата трябва да бъде заличен. „Един от най-красивите езици по света е българският“, каза Боян Ангелов, „и ние трябва да го пазим и съхраняваме“. Той рецитира стихотворението си “Демир Хисар“, посветено на патрона на читалището Димчо Дебелянов.

Димитър Христов от СБП похвали младите художници и рецитаторите, каза че изкуството изобличава агресията. Във връзка с темата на проекта той прочете стихотворението си „Художник“, посветено на художникът Владимир Пенев.

Поетесата Павлина Павлова приветства Програма Европа и фондация “Слънчеви пътеки“ за инициативата да застанат срещу агресията. Тя прочете своите стихотворения „Една светулка“, “Приятелство“, „Моментна снимка“.

За доброто и злото, за радостта и светлите мисли говори поетесата Цветелина Георгиева, представи стихотворението „Среща със слънчогледа“.

Поетът Георги Н.Киров благодари за поканата и изпълнението на проекта, който събира творци срещу агресията в обществото. С много вдъхновение прочете стихотворението си „Благослов“.

Председателят на читалището доц.д-р Иван Митев поздрави гостите и подчерта, че светът ще става все по-хубав и още по-духовен, щом има талантливи творци.

Поети, млади художници, преподаватели и родители продължиха да общуват и обменят идеи в свободен разговор. Присъстващите получиха тематичната книжка “Усмихни се“, в помощ на децата, когато имат необходимост от помощ и подкрепа.

Връчени бяха поздравителни адреси и грамоти на поетите и художници в събитието. Те си обещаха да бъдат заедно и в бъдеще.

Миглена Китанова Иванова