гр. София, обл. София - град, общ. Столична, район Сердика, кв. Малашевци, ул. "Кестен" 1 info-2220059@edu.mon.bg 02/ 936 67 16 ; 02/ 936 67 03

Азбуката, децата и цветята на България

Във връзка с изпълнението на проект “Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация “Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, се състоя събитието „ Азбуката, децата и цветята на България“.

Изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха гостите, участниците на събитието, преподавателите и родителите за общите усилия към образование, просвещение и любов към българското слово.

Началото на събитието бе отбелязано с откриване на уникална пластика, с формата на голямо сърце с надпис“Любов, а не агресия“, като символ на любовта между човеците. „Сърцето“ бе поставено в гнездо от клони, което съхранява и пази от агресия и омраза. А около пластиката имаше множество цветя и насаждения, посадени от ученици в предишни събития по Програма „Европа“ 2019г.
Управителят на фондация“Слънчеви пътеки“ Миглена Иванова благодари на Столична община за финансовата подкрепа, както и на Програма „Европа“ 2019 за възможността от фондацията да осъществят поредица от събития срещу агресията и омразата в обществото. Благодари на представителите на културни институции и медии, на преподавателят по рисуване Елица Тошева и нейните възпитаници от 59. ОбУ “Васил Левски“, на председателят на читалището доц.д-р Иван Митев.

В словото за буквите Иванова поздрави присъстващите с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Тя подчерта, че грамотността е крачка напред в борбата срещу агресията .

„На този ден пеем Химна на светите братя Кирил и Методий, защото буквите са символ на достойнство, традиция и духовност!
Прекланяме се пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!“, се каза в словото. Бе подчертано, че 24 май събира нашите сънародници и от най-отделечените кътчета на света. И че родното училище и читалище носят сиянието на два празника – на просветата и светлината, на младостта и бъдещето на България!

Ученици от 31. СУЧЕМ“Иван Вазов“ от 1-ви „Г“ клас, възпитаници на Паола Колева, рецитираха с плам и вдъхновение стихотворения посветени на 24 май, на буквите и словото. Децата от училището и от НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ се включиха в тематичната викторина:“Родна реч и не на омразата и агресията“. За правилните и бързи отговори всеки получи символична награда, която да му послужи в училищната работа.

От фондация“Слънчеви пътеки“ дадоха старт на конкурса „Нарисувай традиция за доброто между хората ”. Компетентно жури ще събира детските творби и през септември ще обяви отличилите се млади художници.

В края на събитието „Азбуката, децата и цветята на България“ участниците получиха специално изработен плакет с надпис:“Не на агресията“, както и грамоти за отлично представяне.
Цялото вдъхновение и усилия на участниците бе запечатано във фотографски спомени.

Поли Колева
Дани Козовска