гр. София, обл. София - град, общ. Столична, район Сердика, кв. Малашевци, ул. "Кестен" 1 info-2220059@edu.mon.bg 02/ 936 67 16 ; 02/ 936 67 03

Коледа

Тази Коледа беше незабравима за учениците от 59. Обединено училище „Васил Левски“. Цялата седмица преди празника беше изпълнена с предколедни вълнения. В последния за 2023 година час на класа малки и големи ученици написаха писма до Дядо Коледа, които пуснаха в специална коледна кутия, поставена във фоайето на училището. В часовете по учебна практика учениците от професионалната паралелка „Готвач“ направиха коледни сладки и прекрасни къщички от меденки. Но най-запомнящ се беше последният ден преди ваканцията. На 22.12.2023 година Дядо Коледа посети децата от двете подготвителни  групи и раздаде своите подаръци. После той беше чакан гост на коледното тържество на учениците от първи до десети клас.

Специални гости на празника бяха и г-н Момчил Даскалов – кмет на район „Сердика“ и г-жа Райна Сотирова – началник-отдел „Образование, култура, социални дейности и спорт“ към район „Сердика“. Учениците пяха, рецитираха, танцуваха на прекрасно оформената сцена. Пред запаленото огнище бабата и дядото посрещнаха големите коледари, които с наричанията си пожелаха здраве и плодородие, и малките сурвакарчета, които с дряновите си сурвачки наричаха за мир и разбирателство в дома. Учениците от клуб „Аз съм експериментатор“ показаха, че могат да правят истински вълшебства. Празникът завърши с едно хубаво българско хоро. Накрая настъпи най-вълнуващият момент. Госпожа Мариана Божкова, директор на училището, обяви имената на учениците, които в навечерието на Коледа получават еднократна стипендия за постигнати добри резултати в учебния процес, за недопускане на отсъствия по неуважителни причини и за активно участие в извънкласните дейности. Тя раздаде грамоти на класовете, спечелили първите места в конкурса за коледна украса в класната стая, и пожела на учениците светли празници и хубава коледна ваканция.

Своя поздрав към всички присъстващи отправи и кметът на район „Сердика“ г-н Момчил Даскалов с пожелание за здраве и успехи за всички ученици, учители и служители в 59. Обединено училище „Васил Левски“ и техните семейства. Накрая Дядо Коледа раздаде подаръци на всички деца, като изпълни техните желания, написани в писмата им. И за малки, и за големи ученици изненадата беше незабравима! В навечерието на светлия християнски празник всички усетиха магията на Коледа и повярваха, че по Коледа се случват чудеса!