гр. София, обл. София - град, общ. Столична, район Сердика, кв. Малашевци, ул. "Кестен" 1 info-2220059@edu.mon.bg 02/ 936 67 16 ; 02/ 936 67 03

Походът на книгите

С разнообразни инициативи 59. Обединено училище „Васил Левски“ се включи в единадесетото издание на кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“от 11 до 21 април 2022 г. На 20 април под надслов „Известни българи четат на деца“ се проведе среща на ученици от начален етап с Миглена Китанова Иванова – управител на Фондация „Слънчеви пътеки“ и общественик към читалище „Димчо Дебелянов“. Тя запозна малките си слушатели с творчеството на Ран Босилек и им прочете негови приказки. Децата слушаха с интерес и търсеха поуките от всяка забавна история. Накрая рецитираха стихове и се разделиха със своята гостенка като истински приятели.

Също на 20 април се проведе традиционното ежегодно състезание по четене „И аз го мога“. Учениците от начален етап бяха разделени на два отбора с представители от всички класове. В три кръга състезателите четоха приказки, подреждаха пословици и като истински творци трябваше да подредят отделните части на приказката „Дядо и ряпа“. По три задачи имаха и отборите от прогимназиален и гимназиален етап – те четоха басня, подреждаха поговорки, а в третата задача трябваше да прочетат откъс от изучена в съответния клас творба, да познаят нейното заглавие, автор и името на героя, който произнася тези думи. Разбира се и при малките, и при големите ученици имаше победители, но награди получиха всички участници.
По график всяка паралелка от първи до десети клас се включи в инициативата „На гости при книжката“ и проведе час по четене в училищната библиотека, която посрещна своите гости с обновен кът за четене и нови книги. Приказки за малките и пиратски книги за големите направиха този учебен час забавен и неповторим!