гр. София, обл. София - град, общ. Столична, район Сердика, кв. Малашевци, ул. "Кестен" 1 info-2220059@edu.mon.bg 02/ 936 67 16 ; 02/ 936 67 03

IX Национална научно-практическа конференция за споделяне на добри практики в областта на образователната интеграция и образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи

В периода 02-04.10.2024г. в гр. Бургас се проведе IX Национална научно-практическа конференция за споделяне на добри практики в областта на образователната интеграция и образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи. На конференцията бяха представени петдесет най-успешни практики, селектирани от академично жури в проведен национален конкурс под егидата на Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители.

59. Обединено училище „Васил Левски“, единственото от град София, беше сред класираните участници с практиката „Заедно за един по-добър свят“ с доклад на Румяна Димитрова, главен учител по български език и литература. Тя представи ползотворното многостранно сътрудничество на училището с Фондация „Слънчеви пътеки“ и Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960“, което започва с любезната покана на инж. Миглена Иванова, управител на фондацията и организатор дейности към читалището, за съвместни дейности при честването на бележити дати и годишнини. Практиката се реализира в последните пет години и се изразява в партньорско участие в четири съвместни проекта и множество общи изяви. Представените институции имат много пресечни точки в своите политики за успешна работа с младите хора на България по отношение на тяхното патриотично възпитание, формиране на морални и граждански ценности и компетенции.

Представени бяха многобройни съвместни изяви по проектите:

  • „Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“ на фондация „Слънчеви пътеки“ с финансовата подкрепа на Столична община по  Програма „Европа“ 2019.
  • „Дървото на доброто“ на Фондация „Слънчеви пътеки“ по Програма „Социални иновации“ на Столична община за 2021 година с целева група ученици от етническите малцинства и деца бежанци от Иран, получили международна закрила.
  • „Променяме света“ на Фондация „Слънчеви пътеки“ по Програма „Социални иновации“ за 2023 година към Столична община за насърчаване подобряването на качеството на живот, съблюдаването на човешките права и социалното включване на деца и ученици от уязвими групи чрез прилагането на социални иновации с целева група от 30 ученици от уязвими групи, включително и деца бежанци от Сирия.
  • „Покажи доброто на света“ на фондация „Слънчеви пътеки“ по Програма „Социални иновации“ за 2024 година към Столична община,  насочен към подкрепа на деца и ученици от уязвими групи и подобряване на тяхната адаптивност и преодоляване на изолацията чрез иновативни образователни активности.

Представени бяха предимствата на практиката, доказала в годините своята значимост и устойчивост. Фондация „Слънчеви пътеки“, Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960“ и 59. Обединено училище „Васил Левски“ като пълноценни партньори поемат отговорната задача да покажат на децата доброто и да отворят сърцата им към съпричастието, толерантността и добротворчеството.  Те знаят, че от съвместните усилия зависи да се формират у тях онези качества, които ще им помогнат да израснат като упорити и отговорни млади хора, да се посочи пътеката, по която да вървят и която те с придобитите знания и умения да превърнат в широк и светъл път към един спокоен, слънчев утрешен ден. Ние знаем, че заедно можем да променим света. И основен „инструмент“ за това са децата. Те са бъдещето и надеждата за един по-добър свят.